Brandsäkerhet i hemmet

Inledning

Visste du att ett vanligt bostadshus är den vanligaste platsen för brand? Och visste ni att räddningstjänsten rycker ut till 6000 bostadsbränder varje år?

Ofta handlar det bara om glömska och slarv, och därför är det inte särskilt svårt att öka sin brandsäkerhet i hemmet.

Det är mycket lättare att förebygga en brand än det är att släcka den. Kom ihåg det!

Att tänka på vid matlagning

Den vanligaste orsaken till brand vid matlagning är att vi glömmer en kastrull på spisen. Dubbelkolla alltid att spis och ugn är avstängd INNAN ni sätter er ner för att äta (om möjligt). Var extra försiktig med överhettad olja som tillsammans med fläkten kan sprida sig snabbt.

När du eldar i kaminen

Du har väl läst instruktionerna för just din kamin? Om du eldar väldigt hårt i en kamin så kan det bli väldigt varmt i skorstenen, och det är värme som leder till brand.
Det är också viktigt att ni sotar regulbundet, och tar hand om askan på ett bra sätt.

Och du, se till att stänga luckan när du eldar, så att inte glöden sprider sig och riskerar att ta eld.

Levande ljus

Det är jättemysigt med levande ljus, men se till att det inte finns något runtomkring ljuset som kan fatta eld. Och den gyllene regeln: den som lämnar rummet sist är den som släcker ljusen.

Att röka inomhus

Att röka i sängen, soffan eller fåtöljen är förenat med livsfara. Rökning inomhus är den vanligast orsaken till dödsbrand.

Brandvarnare

Det räcker inte bara att du har en brandvarnare i hemmet, du måste också trycka på brandvarnaren regelbundet för att så den funkar. När den inte fungerar är det din skyldighet mot dina nära och kära och medmänniskor att prioritera att byta ut batteriet. Det är inte så mycket begärt!

Om det börjar brinna i hemmet

Skulle det börja brinna är din första prio att få ut alla människor ur hemmet och sen stänga dörren ordentligt, för att sen ringa 112.
Kom ihåg att en fungerande brandvarnare gör att du sover gott och vaknar snabbt!

Summering

För att ha ännu bättre koll på brandsäkerhet i hemmet kan ni se ett bra klipp om brandsäkerhet av Anders Öfvergård nedan: